top of page
Vyhledat
  • cernajana

JAK USNOUT DO 2 MINUT?

Aktualizováno: 6. 2. 2021

· Patříte k těm, kteří usnou okamžitě, jakmile ulehnou do postele a bez problémů zaspí,

kdekoliv se jim zachce?


· A nebo leháte do postele unavení k smrti, a ne a ne usnout?


O důležitosti spánku pro zdraví, imunitu, náladu, mozek, výkon, hubnutí a celkové fungování už toho bylo popsáno mraky. Neméně zdrojů mluví o prostředí ke spánku, kofeinu, úplné tmě, větrání, meduňce, meditaci, procházce, olejíčcích, květinách, nepoužívání modrých obrazovek, jídle max. 2 hodiny před spaním a tak dál. O tom ale dnes psát nechci.


Dnešní téma je trošku provokativní, hlavně pokud se řadíte ke 2. skupině.

Ale pojďme nejdřív začít příběhem.


Několik let po druhé světové válce si americká armáda uvědomila, že kvůli enormnímu tlaku během vzdušných bojů, mnoho jejich pilotů zažívá tak obrovský stres, že dochází k fatálním chybám a smrtelným nehodám. Ve snaze zastavit ztrátu pilotů a letadel armáda přivedla námořního podporučíka Buda Wintera, aby vyvinul a otestoval vědecké metody pro výuku relaxace. Před válkou byl Winter vysokoškolským fotbalistou a koučem sprinterů a také pracoval s profesory psychologie na technikách, které pomáhaly sportovcům relaxovat a podávat lepší výkony.


V armádě měl Bud za úkol naučit námořní piloty, jak se uvolnit, aby se mohli rychleji učit, zrychlit svou reakční dobu, zaostřit pozornost a snížit strach. Kurz zaměřil i na výuku „bojových letců, aby byli schopni za jakýchkoli podmínek spát za dvě minuty kdykoli, ve dne i v noci“. K tomu bylo třeba naučit je fyzicky a psychicky se uvolnit.


Po 6-ti týdenním tréninku 96% letců uspělo a dokázalo zaspat v jakýchkoliv podmínkách do méně než 2 minut. Bud postupně tuto metodu používal při přípravě sprinterů. Ze svých 102 svěřenců se 27 z nich stalo olympioniky a drželi ve své době všech 10 světových rekordů ve sprintu.

Pojďme vyzkoušet společně.


  • Lehněte si na záda a uvolněte obličej a svaly okolo něj, a to včetně jazyka, čelisti a oblasti kolem očí. Svaly můžete napřed „napnout” a pak je přirozeně uvolnit. Jazyk nechte spadnout na spodní patro.


  • Spusťte ramena úplně nejníž, jak jen to jde. A ještě kousek:-). Položte podél těla pomalu jednu a pak druhou paži. Nakonec uvolněte dlaně a prsty.


  • Vydechněte a uvolněte hrudník a postupně i dolní končetiny jednu po druhé, sval po svalu.


  • Následujících 10 sekund uvolňujte svou mysl, na nic nemyslete a vytěsněte rušivé elementy. Pomáhejte si soustředěním se na dech. Nadechujte klid, vydechujte veškerou tíhu dne. Nádech a výdech.

Tímto jsme tělo uvolnili fyzicky i psychicky.


  • Když máme zrelaxováno, pojďme se ponořit do jedné z následujících představ:



a) V teplém jarním odpoledni ležíte v kanoi na hladině klidného jezera a kolem vás není nic než modrá obloha s línými obláčky nad vámi. Nedovolte, aby se vplížila jakákoliv jiná myšlenka. Stačí se soustředit na tento obrázek a vyvarovat se jiných myšlenek, zejména myšlenek spojených s jakýmkoli pohybem. Držte tento obrázek a užívejte si ho po dobu deseti sekund.


b) Odpočíváte ve velké černé sametové houpací síti uprostřed temné místnosti. Tento obrázek držte také deset sekund.


Dodržováním výše uvedeného je možné dosáhnout celkového uvolnění. Bud naučil kadety kultivovat v sobě tento stav během jakékoli situace plné tlaku. Tím, že se uvolnili, uvolnily se i jejich nervy, zvýšilo soustředění a umožnilo jim lépe se rozhodovat.

Učil je, jak se z fyzicky klidného stavu tím, že se úplně psychicky uvolní, „překlopí přes práh do hlubokého, uvolněného spánku“.

Tvrdil, že jakmile se fyzicky uvolníme a zbavíme mysl jakýchkoliv myšlenek alespoň na 10 sekund, tak budeme spát. Klíčem k rychlému usnutí je podle něj tedy zastavit sled myšlenek, které nám běží hlavou. Už 5timinutový spánek navozený touto technikou, je podle Buda neuvěřitelně osvěžující.


Dá se použít i k tzv. „hypnagogickému zdřímnutí“ – tj. mikro zdřímnutí, které používali umělci jako Salvador Dali, ve kterém si na chvilku zdřímnete, abyste nasbírali kreativní nápady, které mohou vzniknout na prahu mezi spánkem a bdělostí. (o mozkových vlnách a jednotlivých hladinách si můžeme popovídat jindy)


Ke zvládnutí této techniky je zapotřebí ji pravidelně po nějakou dobu cvičit znovu a znovu, dokud se nebudete lépe a lépe uvolňovat a uklidňovat. Hlavně se „nesnažte“, netlačte to silou, vytvořili byste naopak napětí.


Tato technika mě nadchla a nějakou dobu už praktikuji.

A jaké jsou Vaše zkušenosti se spánkem a zaspáváním? Co je ta vaše magická formulka? :-)





36 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page