top of page
Vyhledat
  • cernajana

OIL-PULLING aneb Krásný úsměv i ve 100?

Poslouchám právě knížku jednoho biohackera, který si dal za cíl se v plném zdraví a mládí dožít alespoň 180 let.

No, ne že bych tady chtěla být zrovna 180 let, ale těch 100 – 120 by možná bylo fajn, pokud tedy ne na hadičkách a vozíčcích, ale naopak plně si užívat život v souladu se sebou samou, přírodou a lidmi.


Zmiňuje mezi jiným i techniku vyplachování či „žvýkaní“ oleje, kterou jsem před pár lety sama používala. Už ani nevím, proč jsem vlastně přestala. Každopádně mě to nakoplo znovu se do takzvaného „oil-pullingu“ pustit a ještě teď při psaní si užívám toho úžasného pocitu blaha v puse.


Možná se pár vlastních i posbíraných poznatků může hodit i někomu dalšímu.

 

Oilpulling je starodávná technika, která se praktikovala po celém světě po tisíce let. Pochází z tradiční indické medicíny známé jako Ayurvéda, která je jednou z nejstarších a nejvýznamnějších systémů medicíny na světě. Tato praxe se používala především v Indii, kde byla známá jako "kavala" nebo "gandusha". Podle starověkých textů Ayurvédy, jako je Charaka Samhita a Sushruta Samhita, bylo vyplachování olejem jednou z důležitých technik pro udržení ústního zdraví a celkového blaha. Když vydržíte, dole popíšu mnohem více účinků.


Tradičně se používaly různé oleje, jako je kokosový olej, sezamový olej, slunečnicový olej nebo ghí (klarifikované máslo). Tyto oleje se dodnes cení pro své antimikrobiální, protizánětlivé a detoxikační vlastnosti.


Tuto techniku úspěšně využívala spousta proslulých lidí jako například starověký indický učenec a lékař Charaka, který je považován za jednoho z otců Ayurvédy. Vyplachování olejem praktikovali i starověcí Řekové a Egypťané. Hippokratés, řecký lékař z 5. století př. n. l., popisoval metodu vyplachování olejem pro ústní hygienu už ve svých spisech. V egyptské kultuře se "oil pulling" používal hlavně k udržování zdraví zubů a dásní.


Díky svým příznivým účinkům se tato technika stala oblíbenou i v moderní době. Je to důkaz, že starodávné techniky mohou mít trvalý dopad na naše zdraví a pohodu. Výzkumy a studie potvrzují účinnost oil-pullingu při snižování zánětu dásní, odstraňování plaku a zlepšování celkového zdraví ústní dutiny včetně prevence zubních kazů. Dnes je vyplachování olejem praktikováno lidmi, kteří se zajímají o přírodní způsoby péče o zdraví a ústní hygienu. Je to jednoduchá a cenově dostupná technika, která nabízí mnoho přínosů pro tělo a jeho zdraví.


Jak na oil-pulling.

Vyplachování olejem je jednoduchá procedura, kterou doporučuji provádět každý den. Tak pojďme na to krok za krokem:


1. Vyberte si kvalitní olej: Nejčastěji se používá kokosový olej, slunečnicový olej nebo sezamový olej nebo, jak zmiňuji nahoře, ghí (přepuštěné máslo vyrobené z kravského mléka, které je zbavené laktózy a mléčných bílkovin). Zvolte si podle sebe ten, který vám nejvíc vyhovuje. Kokosový je za mě úplně nejlepší i s ohledem poměru kvalita/výkon versus cena. Existují samozřejmě i vychytávky jako použití XCT oleje od Bulletprooof, který má další pozitivní účinky na organismus, ale to už peněženku docela provětráte.


2. Na prázdný žaludek: Nejlepší čas pro vyplachování olejem je ráno, hned po probuzení ještě před jídlem a pitím a čištěním zubů. Dejte si do pusy jednu lžíci oleje a převalujte/žvýkejte. Já si u toho většinou stihnu spoustu věcí buď sprchu, cvičení nebo přípravu snídaně či rychlý úklid, když jsem nestihla večer. Jen na to upozorněte rodinu, že to, že s nimi nemluvíte, neznamená, že jste na ně naštvaní. Ten klid hned zrána ocení zejména muži:-) a i my ženy zjistíme, že je to vlastně úplně fajn.


3. Vyplachujte až 20 minut: Pomalu a opatrně převalujte olej v ústech po dobu 15 až 20 minut. Během tohoto procesu nechejte olej projít mezi zuby tak, aby se dostal na všechny části ústní dutiny. Důležité a naprosto zásadní je olej nepolykat, ale pouze jej pohybovat v ústech! Navazuje na sebe totiž spoustu toxinů a baktérií.


4. Vyplivněte a vypláchněte: Po uplynutí 15 až 20 minut vyplivněte olej do odpadkového koše nebo toalety, abyste zabránili ucpání odpadního potrubí. Pak si ústa důkladně vypláchněte teplou vodou a opláchněte i zuby.


5. Dokončete rutinu ústní hygieny: Po vypláchnutí úst můžete pokračovat v běžné rutině ústní hygieny.


A teď pár účinků:


Jaký může být účinek při dlouhodobém vyplachování olejem?


Oil-pulling má spoustu pozitivních účinků na náš organismus. Když vytrváme dostatečně dlouho, můžeme očekávat:


1. Zlepšení zdraví dásní: vyplachování olejem pomáhá odstraňovat bakterie, které mohou způsobovat záněty dásní a onemocnění zubů. Pravidelná praxe může vést ke snížení zánětu, snížení krvácení dásní a zdravějším dásním obecně.


2. Bělejší zuby: oilpulling může pomoci odstranit povrchové skvrny na zubech a přirozeně zesvětlit jejich barvu. Pravidelné vyplachování může přinést zřetelné výsledky a zlepšit vzhled úsměvu.


3. Celkové zdraví ústní dutiny: Vyplachování olejem je účinným prostředkem pro odstraňování bakterií a plaku v ústní dutině, což může vést k prevenci zubního kazu, zápachu z úst a dalších problémů spojených s ústní hygienou. Proto zmiňuji ten úžasný svěží pocit i dlouho poté.


4. Detoxikace těla: přežvykování oleje je známé také svými detoxikačními účinky. Pomáhá odstraňovat škodlivé látky a toxiny z ústní dutiny a tím podporuje čistotu a zdraví celého těla.


5. Posílení imunitního systému: Pravidelné provádění této techniky může pomoci posílit imunitní systém tím, že redukuje množství bakterií a toxinů v ústech, které mohou zatěžovat imunitní systém a způsobovat různá onemocnění.


A myslím, že by se našlo spousta dalšího.


TIP



Do základního oleje můžeme pro zvýšení účinků přidat také bylinky a další oleje. Zde jsou některá doporučení a vysvětlení jejich účinků:


1. Přídavek heřmánku: Heřmánek je známý pro své protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti. Přidání několika kapek heřmánkového oleje do základního oleje pro vyplachování může ještě výrazněji pomoci snížit záněty dásní a podpořit zdravé dásně. Vhodné zejména pro ty, kteří se obávají ústupu dásní.


2. Přídavek šalvěje: Šalvěj je bylina, která má protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti. Přidání pár kapek šalvějového oleje do základního oleje může přinést dodatečnou ochranu proti zánětům dásní a pomoci v boji proti bakteriím v ústech.


3. Přídavek čajovníkového oleje: Čajovníkový olej je známý svými antimikrobiálními vlastnostmi a schopností bojovat proti bakteriím a plaku v ústech. Pár kapek čajovníkového oleje přidávaných do základního oleje pro vyplachování může podpořit celkovou zdravotní kondici ústní dutiny.


4. Přídavek máty peprné: Máta peprná má osvěžující a chladivý efekt a může pomoci při boji proti zápachu z úst. Přidání pár kapek máty peprného oleje do základního oleje může přinést příjemný pocit čerstvosti a zlepšit dech. Je to fakt osvěžující.


5. Přídavek citronového oleje: Citronový olej má antiseptické vlastnosti a svěží vůni. Pár kapek citronového oleje přidávaných do základního oleje může přinést osvěžení a podpořit celkovou čistotu ústní dutiny.



A PERLIČKA OD BIOHACKERŮ - přidat kapku esenciálního oleje z OREGANA.


Oregano má antimikrobiální vlastnosti (látky karvakrol a tymol), protizánětlivé účinky a navíc obsahuje antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály.


Důležité je dbát na to, aby přidané bylinky nebo oleje byly vhodné pro perorální užití. Přidávání těchto bylinek a olejů může posílit účinky vyplachování olejem a přinést další přínosy pro zdraví ústní dutiny. Ale pozor, každý jsme jiný a můžeme reagovat odlišně, takže při větších potížích, než se k něčemu takovému vůbec rozhodnete, raději zkonzultujte s odborníkem.


A poslední poznatek. Oilpulling může mít nepřímý vliv i na zdraví pokožky obličeje jako např. na hydrataci pokožky. Při vyplachování olejem se olej dostává částečně do kontaktu s okrajem rtů a kůží obličeje a tím poskytuje hydrataci a pomáhá udržovat vlhkost pokožky. To ráda potvrzuji i u sebe. V souhrnu za mě platí, že když je ústní dutina zdravá, pomůže to celkově ovlivnit zdraví a vzhled i pokožky obličeje. A ten pocit:-).


Tak už se těším na další ráno:-). A jak vy?







118 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page