top of page
Vyhledat
cernajana

JEDINEČNOST dítěte & mámy

Aktualizováno: 4. 7. 2022

Aby dítě bylo šťastné, musí se cítit „viděno“, „slyšeno“ a „milováno“. Viděno tím, kým je. Slyšeno a respektováno za to, co sdílí se světem. Milováno, ať už se děje cokoliv - jen proto, že je.

Stát se mámou, ať už je to poprvé, podruhé nebo podesáté, je takovým malým zázrakem. Dokud na svět nepřijde někdo, koho jsme „stvořili“ a vychovali, a kdo nás denně „zkouší“, nemáme tušení, jak moc silné jsme. Jako mámy děláme to nejlepší, co můžeme. Milujeme své dítě, ale ne vždy rozumíme, proč dělá věci, které dělá. Zbožňujeme je každou vteřinu, jen to někdy není právě snadné.


Je toho tolik, o co všechno se u svého dítěte chceme postarat. Aby vyrůstalo šťastné a zdravé. Aby mělo v životě co největší šanci na úspěch. Aby z něj byl dobrý člověk. Aby zažil ty nejlepší zážitky, vztahy, život. Aby…

Jenže informací je tolik, že často volíme nějaký všeobecně uznávaný či univerzální přístup, který úplně ignoruje skutečnost, že každý z nás je jedinečný. ŽE NAŠE DÍTĚ JE JEDINEČNÉ.



* Co kdybyste Vy, jako máma, dokázala mluvit jazykem svého dítěte a pomohla mu vyrůst v osobu, kterou sem přišlo být?

* Co kdybyste jako rodiče uměli porozumět jeho tendencím, talentům a vrozeným dispozicím a rozpoznali tak jeho plný potenciál a jedinečné dary, které světu přináší?

Jako rodiče můžeme s těmito vlastnostmi vědomě pracovat hlavně v procesu jeho vzdělání a umožnit mu, aby BYLO SAMO SEBOU bez ohledu na to, jak jej ovlivňuje vnější svět. Přestanete ztrácet čas snahou upravit určité osobnostní rysy a uvědomíte si jeho skutečné dary a zvláštnosti. Necpete jej do kulatého otvoru, když je čtverec.


V každém člověku existují oblasti, kdy s lehkostí tvoří, kdy jeho energie plyne a kdy cítí, že je se sebou sladěný. Tehdy naplňuje svůj potenciál a "ví", že tohle je ta jeho cesta. A také existují oblasti, kdy ani disciplína, obrovské úsilí či něčí podpora toho moc nezmůžou. Kdy se zbytečně vyčerpáváme a jdeme proti sobě a svému energetickému nastavení.


Když pochopíte do základů své dítě a podpoříte ho v bytí samým sebou místo toho, abyste se jej snažili změnit na něco, čím není, bude vyrůstat vědomé si svých emocí, svých tendencí a bude tak připravené na dospělost, schopné žít ve své pravdě a směru svého poslání.


Základem je tohle všechno vědět nejdřív o sobě a tím získat skutečné pochopení sebe i dítěte ve vzájemné interakci. Pochopení odlišností a porozumění, jak vzájemně fungujete jako vy dva i jako rodina nejlépe. Vnitřní klid, vzájemné přijetí sebe a propojení.


Všechno v rodině se odvíjí od Vás jako mámy a Vy to někde v sobě velmi dobře "víte". Zasloužíte si "svůj" rozbor jako první.


Pokud jej, maminky, už ode mě máte, zvažte kromě dětí i rozbor dalších členů rodiny. Zvedne se tím celková dynamika celé rodiny a Vy můžete fungovat jako podpůrný pilíř při rozvoji těchto vztahů cestou sebelásky, sebepoznání a sebepřijetí.


174 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page