top of page
Vyhledat
cernajana

PROPOJENÍ HEMISFÉR po našem

Aktualizováno: 8. 4. 2021

Taky žasnete, co všechno umí mozek… a kolik toho můžeme ovlivnit my? Dole pár praktických technik a inspirace.


Možná jste taky jako já nevěděli, že to, že v mozku každá z hemisfér má velmi specifickou funkci, věděla věda už někdy v 19. století. Např. když došlo k poranění mozku v levé hemisféře, lidi začali mít problémy s mluvením. Nebo pokud přestali slyšet hudbu, něco se stalo v pravé apod. Za výzkum hemisfér padlo i několik Nobelovek, čemu se není co divit, když jde o oblast s tak obrovským dopadem.


Dnes už bereme jako samozřejmost či jasnou zprávu, že levá hemisféra kraluje nejenom řeči, ale i analýze, číslech, logice, psaní, pojmu o čase, soustředění na detail apod. a ta pravá zase exceluje ve schopnosti tvořit, vizualizovat, vidět vnitřní i vnější obrazy a představy, vnímat hudbu a emoce, snít za bílého dne, vnímat věci vcelku jako celkový obrázek - tedy i z nadhledu, „slyšet“ intuici, orientovat se v prostoru… Pravá hemisféra si diriguje levou stranu těla a naopak.


No, ono to ale až úplně takto není, protože vědci, jak už to bývá, došli a budou neustále docházet k novým zjištěním. O tom je pokrok a pružnost (i neuroplasticita:-) včetně té naší.


Hemisféry totiž nefungují odděleně, ale spolupracují a jsou schopné, když je třeba, vzájemně přebírat svoje funkce. Pravá třebas v řeči zachytí intonaci, (znáte to, jak často vnímáme „pravdu“ ne ze samotných slov, ale člověka prozradí „ten tón“:-), levá zase umí zachytit zvuk při tvoření slov apod.


Ve škole i doma nás naučili velmi obratně používat levou hemisféru – umíme obstojně mluvit, psát i počítat, hlídáme čas, věci nám připadají logické nebo naopak… Zato příležitostí a prostoru k zapojení a procvičení i pravé hemisféry, bývá v životě často podstatně míň. Nebo si jen nepamatuju, ve které že třídě jsme se učili, jak používat svou intuici a zapojovat v životě představivost?


Vždyť život má nebo spíš může mít takovou mnoha-D hloubku i šířku, může být tak barevný a plný hudby. Ani jedna hemisféra není „víc“ ani míň, obě jsou zapotřebí a obě by měly rovnocenně jako partneři přispět k vzájemné synergii a prostě nás nechat žít životem v plné jeho kráse a radosti.


KDYŽ ZAKTIVIZUJEME OBĚ HEMISFÉRY

a vyladíme je, aby spolupracovaly, můžou se začít dít nevídané věci, kdy:


· získáme vnitřní sílu a klid

· zvedneme kreativitu

· zjasníme či zaostříme naše myšlení

· zlepšíme soustředění

· snížíme agresivitu

· uvidíme nové možnosti, nové příležitosti, nová řešení něčeho, s čím nemůžeme už dlouho pohnout…


Když se ale hemisféry nedoplňují a nespolupracují, dochází k tomu, že mozek spotřebuje mnohem víc energie, která byla původně určená pro zbytek těla a my jsme rychleji unavení, nic se nám nechce, těžce se nám něco učí a zapamatovává apod.


I tohle je jeden z důvodů, proč jsem nedávno spustila osobní výzvu k malým každodenním změnám v životě, ke změnám, které nám vyburcují obě části mozku, přimějí je tvořit nové neuronové sítě a vyladí jejich spolupráci. – viz článek o změně


A už po 1. týdnu nestačím koukat, jak přirozeně a samovolně většina přichází k tomu, že cvičí a posiluje svou zanedbávanější část mozku. Pokud chcete, podívejte se pro inspiraci na FB stránku pod obrázek změny: https://www.facebook.com/objevsvoujedinecnost


CO DALŠÍHO MŮŽEME DĚLAT, kromě popsaných zkušenosti lidí z výzvy?

Meditovat, k tomu si třebas i přidat vizualizace, malovat (jinak), bubnovat na bubínek (třebas i každou rukou jiný rytmus), používat myšlenkové mapy, žonglovat, hrát na klavír atd. – viz pár dalších tipů na procvičení:


1) Natáhněte obě ruce před sebe a zvedněte je do úrovně svých očí. Všechny prsty včetně palců se dotýkají a tvoří takovou stříšku. A teď začněte kreslit směrem nahoru osmičku tak, aby byla širší, než je rozpětí vašich ramen. U toho nezapomeňte dýchat nejlépe nosem a sledujte očima pohyb palců obou rukou.


2) Nebo se dá kreslit osmička nebo nějaké geometrické tvary či něco psát na papír současně oběma rukama tak, že v každé ruce držíme tužku a oběma rukama současně malujeme tvary apod. Dá se malovat buď každou rukou( třebas domky) nebo oběma rukama kreslíte jeden. Ladíme tu dohromady oči i s rukou.


3) Loktem levé ruky se dotkneme kolena pravé nohy a obráceně a opakujeme několikrát. Dá se kombinovat i s tím, že každá ruka se dotkne kolena stejné strany – ale končit vždy překříženým pohybem ( mimochodem každodenní cvičení mojí maminky, která s lateralitou taky pracuje).


4) Jednou rukou kreslíme do vzduchu trojúhelník a tou druhou kruh. Můžeme kombinovat i tak, že jedna ruka kreslí rychleji a opačná pomaleji nebo se k tomu dá zapojit i kroužení pánví… minimálně se u toho můžete hodně pobavit:-)


Tak ať se vám krásně a naplno žije a mění.



398 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page