top of page
Vyhledat
  • cernajana

PROČ SLONI NEUTÍKAJÍ

Aktualizováno: 15. 3. 2021

"Před několika lety jsem měl výjimečnou příležitost ocitnout se v zákulisí jednoho známého cirkusu během jejich představení v Madisonských zahradách v New Yorku. Byla to fascinující zkušenost. Mohl jsem se volně procházet mezi lvy, tygry, žirafami a dalšími cirkusovými zvířaty. Když jsem míjel slony, najednou jsem se zastavil zaražený faktem, že tito obrovští tvorové byli drženi jenom poměrně slabým provazem upevněným na jejich přední noze. Žádné řetězy, žádné klece. Bylo zcela patrné, že sloni mohli kdykoliv uniknout ze svých pout, ale z nějakého důvodu to neudělali. Viděl jsem cvičitele, který stál opodál a zeptal se ho, proč tato nádherná skvostná zvířata tady jenom stojí a neutečou. "To se má tak," řekl, "když jsou velmi mladí a mnohem menší, tak používáme k uvazování stejně tenké lano. V tom věku je to dostatečné. A když vyrostou, jsou už tak vychováni,

Myslí si, že je lano stále drží a tak se nikdy ani nepokusí osvobodit se.“ Zůstal jsem ohromený. Tato zvířata se mohla kdykoliv zbavit svých pout, ale protože věřili, že nemohou, zůstali uvíznuti tam, kde byli.

Stejně jako sloni, kolik z nás procházíme životem s přesvědčením, že něco nemůžeme, jednoduše proto, že jsme kdysi jednou selhali. Kolik z nás se drží zpátky kvůli přežitým zastaralým přesvědčením, která nám už dávno neslouží? Kolikrát jsme se vyhýbali něčemu novému kvůli svým limitujícím přesvědčením? A ještě hůř, kolik z nás „je drženo“ zpátky něčími omezenými limitujícími přesvědčeními a domněnkami?


Zejména v počátcích, když začínáme nějaký projekt, podnikání, něco nového jsme varováni často i svými přáteli a rodinou, abychom to nedělali, neriskovali... Kolik z nás slyšelo „To nezvládneš“ ? To jsou ti zloději snů, kteří se nás kvůli svým vlastním limitům pokusí odradit a zastrašit od žití svých snů. Ignorujte je. Nenavádím vás, že byste si neměli nechat poradit od kvalifikovaných lidí a mentorů, ale abyste se vyhnuli tomu, že se budete potácet a nechávat zraňovat limitujícími přesvědčeními jiných, obzvláště lidí, kteří nejsou v tom stejném a nikdy to nezkusili.


Vyzvěte svá vlastní limitující přesvědčení a ptejte se sami sebe. Když začnete rozporovat svá neochvějná tvrzení, automaticky je oslabíte. Čím více své limity podrobíte dotazování, tím více budou slábnout. Je to jako když chcete podkopnout nohu židle, jakmile „oslabíte jednu nohu, židle začne ztrácet rovnováhu a spadne. Vzpomeňte si zpátky na dobu, kdy jste někomu něco „prodali“. Prodáváme celý život. Musíme „prodat“ své nápady svému manželovi, svým dětem, svým zaměstnancům, dokonce svému bankéři.

Jakmile si uvědomíte, že jste ve skutečnosti schopný v prodeji, tak jste zpochybnili a oslabili starou víru a začali ji nahrazovat novou, která vám dodá sílu.

Dívejte se na doporučení, kterými byste podpořili svou novou víru, kterou chcete zušlechťovat – Jako v příkladě se židličkou, chcete posílit svou víru dodáním dalších a dalších „noh“. Najděte lidi, kteří dokázali, co chtěli dokázat, objevili, co umí a učinili z toho model svého chování. Vzpomeňte si na dobu ze své minulosti, kdy se vám něco podařilo a použijte tuto zkušenost jako svůj pohon.

Existuje technika zvaná „předstírej, dokud se to nestane“, která funguje velmi dobře. Nenavrhuji, abyste popírali pravdu, jen začněte vidět sebe, jak uspíváte. Vizualizujte si svůj úspěch. Představte si samu sebe, jak dosahujete úspěchu a dosahujete svého cíle. Ujistěte se znovu a znovu, že jste úspěšná/ý. Pište si svá „prohlášení“(afirmace) denně. A samozřejmě učiňte příslušné činy! Zapamatujte si, že Než něco uděláte, nacvičte si „ scénku“ v mysli, jako to dělají herci a atleti. Musíte úspěch přímo „pocítit“. Zkuste to a uvidíte. Nemůžete nic ztratit, jenom získat. Jak historie ověřila, čemukoliv věříte s obrovským přesvědčením, toho dosáhnete. Nebuďte jako chudák slon, který je zaseknutý na místě kvůli limitujícímu přesvědčení, které mu bylo vštěpeno a rozvíjeno před lety. Vezměte svůj život do vlastních rukou a žijte ho naplno.


Zasloužíte si to nejlepší.

Uvěřte, že MŮŽETE. Můžete, pokud chcete. Hodně víry, odvahy a síly.


by Jim D.


13 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page