top of page
Vyhledat
  • cernajana

TAJEMSTVÍ MINCÍ ŠTĚSTÍ

Aktualizováno: 11. 1. 2023

Fascinuje mě propojování starodávných moudrostí s novodobými vědami a poznáními. Už nějakou dobu tam zařazuji i tradice a zvyklosti ze starověké Číny včetně I-ťingu, které mě dovedly až k „tajemství“ čínských mincí.

Symbolizují HOJNOST, PROSPERITU, BOHATSTVÍ A SÍLU; nosí se podle tradic pro štěstí, úspěch, kariéru a odvrácení negativní energie. Často se spojují červenou hedvábnou stuhou jako kanálem energie ohně, představujícím „správné“ plynutí energií. Na konci se pak zauzlují uzlem štěstí. A jaký je cíl? Přitáhnout štěstí do domácnosti i do byznysu.



A kde nám mohou nejvíc posloužit?

*** Abychom podnítili bohatství, pomohli kariéře a zlepšili finanční situaci, doporučuje se nosit minci na svém těle, třebas pověšené na krku jako přívěsek nebo v peněžence (tři mince spojené červenou stužkou jako symbol neustávajícího nevyčerpatelného zdroje příjmů).

*** Ke zvýšení příjmu se mince také vkládají do skleněné misky vystlané červeným nebo modrým sametem. A když se miska postaví na psací nebo pracovní stůl, podpoří úspěch v podnikání nebo dobré studijní výsledky.

*** Někdy se mince dávají pod polštář nebo pod rohožku před vchodem či pod koberce.


*** Zavěšují se naproti vstupním dveřím k přitahování hojnosti a radosti do domova a k odvrácení neštěstí.


*** Nebo se pokládají do prázdného rohu v kanceláři.


*** Mohou také prospět vložené do účetních či investičních dokumentů.


*** Někdy se dokonce vkládají do zdí nově budovaných či rekonstruovaných objektů, aby ukotvily bohatství a nasměrovaly k prosperitě.




Podle zdroje z Wikipedie byly čínské kovové peníze oficiální měnou dynastie Čching. Každý císař si jako symbol své autority nechal razil vlastní mince z bronzu, mědi nebo mosazi. Mince a císař společně spojovali nebe a zemi, jin a jang. Nebe si čínští filozofové vysvětlovali jako kruh (energie jang) a zemi ztělesňoval čtverec (energie jin). Úkolem císaře bylo prostřednictvím zákonů nastolit mezi nebem a zemí mír a vyprosit u nebeského císaře dobrou úrodu a blahobyt.


Harmonie mezi zemí a nebem přináší rovnováhu v životě a štěstí.

Každá strana mince zrcadlí buď mužský nebo ženský princip. Vprostřed najdeme čtvercový otvor. Jangová strana obsahuje čtyři znaky označující dynastii a císaře. Doporučuje se, aby tato strana směřovala ven. Na straně jinu najdeme dva znaky nebo taky nic.

Mince se svazují červenou šňůrkou v různém počtu, kdy každý počet značí něco jiného. Nejdůležitější je číslo 3 jako symbol trojice pro štěstí pro nebe, zemi a člověka. Číňané považují násobky právě trojky za nejšťastnější čísla a podle nich se účinek násobí, když mince násobcích tří spojíme (3,6,9).


Na čínský Nový rok se lidé právě mincemi štěstí vzájemně obdarovávají a přejí hojnost, rovnováhu, prosperitu a štěstí.


Ať mince štěstí poslouží všem.



108 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page