top of page
Vyhledat
  • cernajana

KAŽDÝ OKAMŽIK MÁME MOŽNOST VOLBY

Aktualizováno: 10. 2. 2021

· Kdo z nás netouží po lepší kvalitě svého života?

· Kolik z nás chce prožít úžasný život?

· A kolik z nás se občas cítíme zaseknutí a uvíznutí v čase a padáme pod tíhou toho, že

nás něco zastavuje a zabraňuje dělat věci, které bychom jinak byli schopní dělat?

(a nemyslím pouze momentální situaci)


Ať nervu nůž přímo do rány, vezměme si jako příklad situace jako třeba změna těla, vztahu nebo finanční situace…nebo „jen“ schopnost být šťastní.


Často se blokujeme už jen domněnkami, jací bychom NE-měli být, co bychom NE-měli dělat, co lidé NE-přijmou, čeho všeho NE-jsme schopní…a na emoční úrovni jsme naštvaní a frustrovaní, ustaraní, vystresovaní, smutní či přetížení. A ruku na srdce, někdy se jen jedná o zvyk dělat věci určitým způsobem.

Průlomem, změnou, obratem, může být moment, který většinou přijde v situaci, která se nás emocionálně dotkne. Třebas při nějakém silném zážitku, rozhovoru, sledování či čtení něčeho, seznámení se s někým apod. Tehdy námi něco projede, probleskne, cinkne…a my si řekneme „už nikdy víc“. A naráz vidíme svůj svět přes jiný filtr.

I ten jeden jediný okamžik, jediná emoce může způsobit, že si řekneme já to změním a skutečně uděláme něco, co nás posune k lepšímu životu. Tím prolomíme pocity, že něco nemůžeme, že život ovládá nás a ne my život.


Každý z nás zažíváme situace, kdy se stane něco, CO JE MIMO NAŠI KONTROLU A VLIV

a stejně se nás to emocionálně dotkne, ovlivní to náš život. Něco se přihodí v rodině, v práci,

v ekonomice, ve světě… (ono stačí už "jen" Covid a co všechno to v nás spustilo) a vystaví nás silnému tlaku a stresu.

Ale pozor - stres nepochází z faktů, ale z významu, který jim my sami přisoudíme. Ano, věci se staly, ale skutečná otázka je, jestli bojovat s tím, co se stalo. Důležité je taky rozlišit, co je a co není v oblasti našeho vlivu (nemá smysl se zabývat tím, jaké bylo počasí na Antarktidě nebo, kdo vyhrál volby na druhé straně světa)


Existuje jeden „dar“, který jsme všichni dostali do vínku. Síla, která dokáže změnit všechno bez ohledu na to, co se stalo. Síla, kterou máme skutečné každý v sobě. Je to SCHOPNOST VOLBY.


Nemůžeme mít pod kontrolou vnější okolnosti a události, ALE můžeme ovlivnit:

· NA CO SE ZAMĚŘIT

· JAKÝ VÝZNAM VĚCEM DÁME +

· MŮŽEME SI ZVOLIT, CO UDĚLÁME

Tyto tři volby, tato tři rozhodnutí skutečně mohou dát náš život pod kontrolu. Není to o vnějších podmínkách, ale o ROZHODNUTÍCH, která děláme.


Někdy jen malá rozhodnutí mohou změnit náš život (co jíme, s kým se stýkáme, koho k sobě přitahujeme, co čteme, co sledujeme, kam chodíme, co říkáme… - zvolili jsme si kdysi školu, partnera, práci, koníčky, přátele…). Jsou to věci, které máme my pod kontrolou. Jinými slovy: naše rozhodnutí určují či vytváří náš osud.


Jestli chceme jiný život, jiné zkušenosti, je třeba dělat NOVÁ rozhodnutí, NOVÉ volby.


Pokud nejsem spokojená se svým tělem, můžu ho změnit.

Pokud nejsem spokojená se svým vztahem, můžu ho změnit.

Pokud nejsem spokojená s vývojem v mé práci, můžu to změnit.

Nejdřív ale musím změnit sama/sám sebe, začít od sebe.


Všechno v našem životě se může změnit, když se rozhodneme. Ale je tím myšleno SKUTEČNĚ rozhodneme. Tj. tehdy, kdy odstříhneme veškeré ostatní možnosti, „zavážeme se“ k tomu jedinému a učiníme potřebné kroky. Velké rozhodnutí začíná malým: a to – na co se jdu zaměřit. Protože na co se zaměřím, to budu cítit.


Když se zaměřím na to, co všechno zlého se mi v životě stalo, tak se samozřejmě budu cítit jako v pekle.

Když se soustředím na lidi, kterým na ničem nezáleží, dělám rozhodnutí, na kterých nezáleží.

Když se zaměřím na lidi, kteří si tvoří svůj život a rozhodují o něm, bude jich naráz všude plno. „Hledejme, co chceme najít a najdeme.“


Přemýšlejte o tom, na co zaměřujete svou pozornost, co cítíte. Zvolte si, co pro vás mají věci a události znamenat. Někdo řekne např. - tohle je stav krize a znamená to, že všechno padne a bude hůř. Jiný ale dává věcem jiný význam (zvolil si, rozhodl se pro to) a současný stav pro něj znamená: „budu pracovat a žít jinak, budu kreativnější, změním všechno, najdu nové možnosti..."


JE TEĎ KONEC NEBO ZAČÁTEK?


Je to naše volba, my o tom můžeme rozhodnout. Pokud věříme, že konec, tak konec, ale pokud věříme, že začátek…. Sami si odpovězte, jestli se budete chovat k člověku, se kterým máte vztah, stejně v případě, že to berete jako konec nebo naopak jako začátek vztahu?

Přisuzujeme věcem určitý význam a ten je u každého odlišný, což znamená jiné pocity, jiný život. I zdánlivě malá rozhodnutí, co si myslet o sobě, co si myslet o ostatních, ovlivňují náš život.


Dalším rozhodnutím a volbou je, CO UDĚLÁME. Můžeme se rozhodnout se vzdát, můžeme se rozhodnout být silní a zaměřit se na něco, můžeme se rozhodnout vyčkávat typu „uvidíme“, můžeme cokoliv. To utváří náš osud, náš život.


Když neděláme nová rozhodnutí, dostáváme se do krize a krize si prostě změnu vyžádá. Už se nás neptá, jestli ji chceme udělat, tam už není volba, hra se změnila. Krize rozpouští systém a tehdy můžeme předělat svůj život. Když procházíme krizí, rosteme.


Každý chceme posun, pokrok, ale málokdo se chce změnit. Každý chce lepší život, ale málokomu se chce do ekonomické, emocionální či fyzické disciplíny a většího úsilí.


Máme k dispozici pár kroků, jak z krize přes změnu ven:

1) Vidět věci takové, jaké jsou, ale ne horší – musíme vidět, kde je problém, ale ne jej dělat ještě větší, nepřehánět, nedělat katastrofické scénáře

2) Poznat pravdu a přijmout ji – pravda nás nejdřív možná pobouří…, ale i to je občas tím hybným motorem ke změně, být sám k sobě upřímný a opravdový

3) Nejdřív získat vizi a sílu – to nás posune, dodá emoční a psychologickou šťávu, co nás bude popostrkovat dopředu k budoucností, po které toužíme

4) Získat v někom vzor, inspiraci – dostat se z bodu, na kterém jsme do bodu, ve kterém chceme být – k tomu nám pomůže něčí zkušenost. Poohlédněte se po někom, kdo i v těžké době roste, vyvíjí se, prosperuje. Získejte strategii a dejte se do toho. A když nikoho takového nenajdete, vzpomeňte si na svoje těžké chvilky v minulosti, jak jste je překonali, co jste dělali, co vám pomohlo, co jste cítili, jak jste jednali.

5) Vydat ze sebe mnohem víc, než očekáváme, že se nám vrátí – to asi nemá smysl komentovat, snad jen, že ono se to stejně vrátí – možná jindy jinde, ale vrátí – to jsou zákony energie.


„Každý okamžik je nová šance UČINIT VOLBU."

A ten, kdo ji provádí, jsme my.


Jaké by to bylo, kdybychom nedovolili, aby podmínky, ve kterých se teď nacházíme, nebo naše staré zvyklosti, ovlivnily naši současnou volbu?


Jaké by to bylo, uvědomit si svou vlastní sílu a možnosti a podle toho žít?


Držím nám palce.

Jana


67 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page